Bierens Advocaten
Project 2
Bierens Incasso Advocaten is een incasso-en advocatenkantoor. De focus van Bierens ligt op grensoverschrijdende geschillen en incasso’s op Business-to-business niveau. Zij onderscheiden zichzelf door zowel nationaal als internationaal actief te zijn. Bierens heeft twee kantoren in Nederland, gelegen in Veghel en Amsterdam.
De opdracht vanuit Bierens (Laurens) is om de conversie binnen de website te optimaliseren. Specifiek wil Bierens dat er meer contactformulieren ingevuld worden en dat er meer telefoongesprekken gevoerd worden.
De website van Bierens stimuleert de groei van het bedrijf. Het genereert ±10.000 leads per jaar door te focussen op SEO, PPC en branding. Hoe beter de website geconverteerd is, hoe meer nieuwe klanten zij krijgen.
De hoofdvraag luidt als volgt: Hoe kan de conversie van het contactformulier verhoogd worden op de United Kingdom website van Bierens Incasso Advocaten?
Concurrentieanalyse
In de eerste fase van het project ben ik samen met twee groepsgenoten vrijwel direct gestart met het uitvoeren van een concurrentieanalyse. Bierens had op dat moment namelijk niet duidelijk wie de concurrenten eigenlijk waren en hoe zij dingen aanpakken. De volledige analyse is hier te lezen. Mijn bijdrage hierin is geweest dat ik het Invorderingsbedrijf en Van Loon Incassoadvocaten heb geanalyseerd. Daarnaast heb ik de conclusie gemaakt.
Er kan worden geconcludeerd dat de concurrenten van Bierens erg duidelijk op de homepagina van hun website aangeven waar en hoe er contact kan worden opgenomen. Bij Bierens is dit niet het geval; er moet eerst helemaal naar onder worden gescrolld op een lange website om bij het contactformulier te komen. Hier zal dus verandering in moeten komen, zodat de conversie wordt verhoogd.
Google Analytics
Omdat Bierens ons wegens AVG redenen geen inlogcodes kon geven van Google Analytics, besloten mijn groepje en ik om op 4 november langs te gaan op het kantoor van Bierens. Van te voren hadden we een lijst voorbereid met allemaal vragen die voor ons relevant zouden zijn. Laurens heeft alle vragen netjes kunnen beantwoorden door de data en dashboards te laten zien. Het was dus erg waardevol! De resultaten heb ik nog geanalyseerd; deze zijn hier te bekijken.
Prototype testen
Voordat er mogelijke verbetersessies werden voorgelegd, was het belangrijk om te onderzoeken of deze daadwerkelijk het gewenste effect bieden. Om dit te kunnen onderzoeken, zijn er een aantal usertests gemaakt en uitgevoerd. De usertest – die met het programma Maze is gemaakt – bestond uit 2 versies: het origineel en het nieuwe prototype. Beide versies zijn getest met verschillende testpersonen. Mijn aandeel in deze usertest is dat ik heb geholpen met het in elkaar zetten van de usertest, omdat ik als enige in de groep ervaring had met Maze (door mijn stage). Daarnaast heb ik de test met verschillende personen getest.
Er kon geconcludeerd worden dat het nieuwe ontwerp veel duidelijker is dan het huidige ontwerp van Bierens Advocaten; dit bleek onder andere uit de tijd die gespendeerd is en het aantal misclicks.
Conversieoptimalisatie kennisbank
Als laatste zijn we voor Bierens nog bezig geweest met het optimaliseren van de conversie van de kennisbank. Hiervoor is er eerst literatuuronderzoek gedaan naar hoe de conversie geoptimaliseerd kan worden op blogposts, omdat de kennisbank hier ook uit bestaat. De resultaten hiervan zijn toegepast in een aantal nieuwe ontwerpen voor de kennisbank. Om deze ontwerpen te testen, zijn er interviews gehouden die inzicht konden geven in de wensen en voorkeuren van de testpersonen. Mijn rol hierin is dat ik heb meegedacht over verschillende aspecten in de ontwerpen, zoals het toevoegen van een zoekbalk en van een goede, duidelijke afbeelding. Deze kennis heb ik namelijk opgedaan voor mijn leerdoel neuromarketing. Tot slot ben ik bezig geweest met het uitvoeren van de interviews & heb ik geholpen met het analyseren hiervan.
Er worden een paar adviezen gegeven die ervoor zouden (kunnen) zorgen dat de conversie van de website van Bierens wordt geoptimaliseerd. Daarnaast zorgen deze adviezen wellicht ook voor meer conversie in het contactformulier.
De homepagina. Momenteel bevat de homepagina niet bepaald één opvallend aspect (call to action), Het eerste advies is dan ook om een opvallende call to action toe te voegen op de website, die direct naar het contactformulier linkt. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een knop die erg opvalt. Daarnaast kan het toevoegen van een pop-up met daarin een contactformulier de conversie verhogen. Deze popup kan direct in beeld komen wanneer de gebruiker op de website komt. Ook dient de video-sectie aangepast te worden; de icoontjes moeten duidelijker.
De kennisbank. De blogposts in de kennisbank zijn momenteel erg langdradig en saai. Om ervoor te zorgen dat mensen sneller geneigd zijn om het contactformulier in te vullen, zou er een opvallend kader aan de linkerkant van de blogposts geplaatst kunnen worden met daarin het contactformulier. Mensen lezen nu eenmaal van links naar rechts en zullen dit kader eerder zien dan de tekst. Daarnaast wordt de blogpost aantrekkelijker wanneer er e-books of iets soortgelijks worden aangeboden. Dit heeft te maken met de principes van Cialdini; wat ervoor zorgt dat mensen sneller overtuigd zijn. Tot slot is het waardevol om de USP’s van Bierens te benoemen in de blogpost; ook dit kan voor meer overtuiging zorgen.
Helaas ging de communicatie met opdrachtgever Bierens niet altijd even goed. Vaak kregen we na 2 weken pas een reactie op onze vragen en kwam hij regelmatig te laat bij afspraken. Ik heb zelf niet veel contact gehad met de opdrachtgever, omdat ik niet heel erg betrokken was bij dit project. Wel ben ik in mijn ogen respectvol gebleven en heb ik alles netjes opgelost en besproken met de opdrachtgever. Daarom geef ik mijzelf een 6.5 voor communicatievaardigheden.
Ik geef mijzelf een 7 voor mijn aanpassingsvermogen. Ondanks dat het soms enorm vervelend werd dat de opdrachtgever niet reageerde, was het aan mij als digital marketeer om rustig te blijven en met andere oplossingen te komen. Dit heb ik gedaan door zelfstandig met nieuwe inzichten en adviezen te komen voor Bierens en deze gewoon per mail voor te leggen. Er was tenslotte sprake van een deadline die wel behaald moest worden.
De samenwerking met de groep ging bij dit project erg goed. Door het verdelen van de taken heeft iedereen kunnen werken aan zijn/haar eigen leerdoelen. We hebben elkaar aangevuld waar nodig en hebben er samen voor gezorgd dat alles netjes op tijd klaar was voor de deadline. De samenwerking met de opdrachtgever zou ik een lager cijfer geven. Helaas was ons project geen prioriteit voor de opdrachtgever, waardoor wij vaak zonder input zaten. Wanneer er na 2 weken eindelijk een reactie kwam, was de inhoud totaal niet bruikbaar voor ons. Ondanks alles geef ik mijzelf voor de samenwerking in dit project een 7.5.
Ik ben van mijzelf geen leider. Vaak vind ik het lastig om de leiding te nemen, al helemaal in dit project. Dat komt voornamelijk doordat dit project achteraf gezien niet goed aansloot bij mijn leerdoelen, waardoor ik minder taken heb uitgevoerd. Ook heb ik weinig contact gehad met de opdrachtgever.