Embedded Fitness
Project 1
Embedded Fitness is een bedrijf dat zich bezighoudt met interactief en serious gaming. Zij koppelen de nieuwste technologieën aan bewegingsapparatuur voor hun exergames. Embedded Fitness is actief binnen de curatieve zorg, preventieve zorg, gemeenten, onderwijs en nog veel meer. Binnen deze doelgroepen ligt de focus op bewegen, gezondheid, entertainment en gamen.
Dit project draaide om ‘growth hacking’. De vraag vanuit Embedded Fitness was: hoe kunnen (extramurale) fysiotherapeuten overtuigd worden om (meer) gebruik te maken van SmartClips?
SmartClips is één van de exergames van Embedded Fitness. Het is een interactief trainingssysteem met LED lampen, wat dus veel wordt gebruikt onder fysiotherapeuten. Door middel van de LED lampen kan het lichaam worden getraind op het gebied van reactie, coördinatie, kracht en snelheid. Door middel van de bijbehorende app is het mogelijk om trainingen en voortgangen bij te houden.
De eerste fase van het project stond voornamelijk in het teken van Growth Hacking. Na een hele leerzame workshop van Tim te hebben gevolgd, was het tijd om zelf aan de slag te gaan. Ik maakte kennis met de pirate funnel; iets waar ik nog nooit van had gehoord.
De pirate funnel is een model om een bedrijf in stukjes te kunnen knippen. Het model laat zien waar er op gefocust moet worden. Waar een marketeer zich eigenlijk alleen maar bezighoudt met de eerste twee stappen: Hoe bereik je de doelgroep?, houdt een growth hacker zich bezig met alle stappen. Het was interessant om eens als growth hacker te ‘werken’, maar mijn voorkeur ligt toch meer bij een gewone marketeer.
Social media analyse
Opdrachtgever Jaco van Embedded Fitness, had al vaker aangegeven dat hij meer met social media zou willen doen. Ik heb dit opgepakt, door als eerst te kijken naar de huidige situatie op de social media kanalen van Embedded Fitness. Hiervoor heb ik een uitgebreide analyse gedaan. De conclusie die ik hieruit kon trekken, is dat Embedded Fitness redelijk actief is op social media. Met name op Facebook, Instagram, Youtube en LinkedIn wordt regelmatig gepost. Echter zit er geen patroon in de frequentie dat er wordt gepost en in de designs van de posts. Dat is wellicht de oorzaak van het minder aantal volgers. Mijn advies om dit aan te pakken had ik dan ook uitgebracht.
Ook zijn er analyses gedaan over fysiotherapie in het algemeen, SWOT analyse en een concurrentieanalyse. Ik heb hierbij nog een bijdrage geleverd aan de concurrentieanalyse door te kijken naar de Blazepods.
Klik op de pijlen of bolletjes om door de posts heen te kijken.
Social media post
Tijdens de meeting met Jaco heb ik toestemming gevraagd of ik zou mogen experimenteren met een social media post. Hij ging akkoord! Ik heb verschillende ontwerpen en iteraties gemaakt. Dat proces is hier te bekijken. Bij dit proces is er rekening gehouden met verschillende theorieën, om zo de conversie te kunnen verhogen.
Uiteindelijk heb ik mijn social media post online gezet, om te kijken wat dat voor invloed zou hebben op de websitebezoeken. En wat bleek: de website werd inderdaad meer bezocht op de dag van het posten en de dag erna. Die analyse is hier te bekijken.
Website aanpassing
Wat ik ook nog wilde adviseren aan Jaco, gebaseerd op ons onderzoek, is om de website aan te pakken. De huidige website van Embedded Fitness focust zich namelijk niet op de doelgroep. Dit is juist wél belangrijk om te doen. Daarom heb ik een nieuw ontwerp gemaakt voor de website. Een banner die aansluit bij de doelgroep; SmartClips in combinatie met revalidatie. Door het toevoegen van een call to action, kan de gebruiker direct een offerte aanvragen. Door meer witruimte te gebruiken, wordt er ook rust uitgestraald op de website.
Er zijn een aantal adviezen gegeven voor Embedded Fitness om de bekendheid van SmartClips onder fysiotherapeuten te kunnen vergroten.
Zo wilde de opdrachtgever dat de focus gelegd zou worden op extramurale fysiotherapeuten. Door een stapje terug te doen en te onderzoeken wat de potentie van beide groepen is, komt het advies naar voren om juist ook op de intramurale fysiotherapeuten te focussen. Dit heeft te maken met het feit dat intramurale fysiotherapeuten vaak om grotere instellingen gaat, waardoor er per transactie grotere aantallen SmartClips verkocht kunnen worden. Het is tijdsefficiënter.
Deze focus kan ook op de website terugkomen. Zo dient de website beter aan te sluiten bij de juiste doelgroepen. Maak bijvoorbeeld verschillende pagina’s voor extramurale en intramurale fysiotherapeuten. Door het toevoegen van meer beeldmateriaal (denk aan afbeeldingen, video’s, quotes etc.), wordt de website een stuk persoonlijker en aantrekkelijker bij de bezoekers.
Daarnaast is het advies om te gaan werken met pilots. Doordat de SmartClips voor velen onbekend is, wordt dit een laagdrempelige manier om in contact te raken met het product. Omdat SmartClips een vrije dure aankoop is, kan de klant zo eerst ontdekken wat de voordelen van het product zijn voordat deze daadwerkelijk wordt aangeschaft. Tevens wordt er geadviseerd om de SmartClips uit te lenen tijdens de scholing van nieuwe studenten fysiotherapie, om zo de naamsbekendheid te kunnen vergroten.
Tot slot wordt er geadviseerd om het volledige website design aan te pakken. Wanneer er duidelijker onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende doelgroepen, de content persoonlijker wordt gemaakt en er meer duidelijkheid wordt gecreëerd, wordt de conversie wellicht verhoogd. Gebruik hiervoor persoonlijke foto’s en verhalen, call to actions en afbeeldingen die bij het product passen.
De communicatie met de opdrachtgever Embedded Fitness verliep eigenlijk wel soepel. De opdrachtgever was erg betrokken bij het project en stond open om nieuwe dingen uit te proberen voor Embedded Fitness. Door de wekelijkse meetings hebben we veel kunnen laten zien en bespreken. Ik heb eigenlijk weinig op te merken over de communicatie! Ik geef mijzelf een 7.3, omdat ik niet heel veel contact heb gehad met de opdrachtgever. Maar in de meetings heb ik mijn werk kunnen laten zien en samen met de opdrachtgever kunnen sparren over mijn ideeën.
Aanpassingsvermogen is denk ik niet echt van toepassing geweest bij dit project. Het project duurde maar 5 weken en in die 5 weken is er niet per sé iets spannends gebeurd. Alles in het project verliep wel soepel, zowel de communicatie als de samenwerking. Hierdoor heb ik mijzelf niet hoeven aan te passen in bepaalde situaties.
De samenwerking in dit project verliep – zowel met de projectgroep als met de opdrachtgever – heel goed. Ondanks dat het project maar 5 weken duurde, heb ik veel dingen kunnen doen die ik leuk vond. Ik heb verschillende dingen mogen ontwerpen en adviseren voor de opdrachtgever. Door de goede taakverdeling in de groep was dit dan ook mogelijk. De opdrachtgever was zeer geïnteresseerd in ons project en de dingen die wij deden en maakten. Hij zag in alles ook iets waardevols voor zijn bedrijf; iets wat natuurlijk super fijn is. Maar de opdrachtgever gaf ook feedback en zijn input wanneer we daar om vroegen. Ik vond het een super fijne samenwerking en heb er dan ook weinig op aan te merken.
Tijdens dit project was eigenlijk niemand de leider. Of beter gezegd: iedereen was de leider. Ik was de leider van mijn eigen gemaakte dingen en ik heb deze dan ook zelf voorgelegd aan de opdrachtgever. Daarnaast nam ik de leiding over het projectdocument en zorgde ik ervoor dat het document er netjes en verzorgd uitzag. Ik geef mezelf een 6, omdat ik de groep wel deadlines heb gegeven voor het projectdocument. Verder heb ik niet echt een leidende rol gehad dit project.