Workshop: SEO

Op 28 september heb ik een workshop van Koen gevolgd over SEO. Deze workshop sloot goed aan bij mijn leerdoel over SEO. Met deze workshop hoopte ik de basis begrippen van SEO te leren, zodat ik SEO kan toepassen in de projecten voor de opdrachtgevers.

Wat is SEO?

SEO (Search Engine Optimization) betekent:

Alle processen die de organische vindbaarheid van een webpagina in zoekmachines optimaliseren. Door effectief gebruik te maken van SEO technieken, is het mogelijk om niet alleen meer, maar ook de juiste bezoekers naar gewenste webpagina’s te trekken.

Waarom SEO?

Er zijn verschillende redenen die SEO belangrijk maken:

  • Hogere positie in de organische zoekresultaten
  • De organische resultaten worden gezien als betrouwbaar en relevant
  • Meer verkeer naar je website
  • Verkeer omzetten in conversies
  • Veel inzicht in data en mogelijkheden voor optimalisatie

Hoe werkt een zoekmachine?

Een van de meest gebruikte zoekmachines is Google. De resultaten die te zien zijn in Google nadat er een zoekwoord is ingevoerd, wordt ook wel de SERP (Search Engine Results Page) genoemd. Er worden een aantal stappen gevolgd:

  1. Een crawler zoekt op het internet. Een crawler (spider) is een relatief eenvoudig computerprogramma dat links volgt en de HTML versie van een website opslaat in een database (index).
  2. De crawler komt via een link op een website.
  3. De crawler gaat door de structuur van de website.
  4. De informatie wordt opgeslagen in een database.
  5. De gebruiker doet een zoekopdracht.
  6. De website wordt vertoond in de zoekresultaten.

De content

Om goed te kunnen scoren in de zoekmachine, is het belangrijk om de juiste content te hebben. Er zijn een aantal punten waar op gelet moet worden:

  1. Relevantie, actueel, uniek en doelgericht. Zorg ervoor dat de content die geplaatst wordt interessant is en goed aansluit bij de doelgroep van de website.
  2. Zoektermen. Integreer zoektermen die van toepassing zijn op jouw content. Zorg dat de content de informatie geeft waar de gebruiker naar op zoek is.
  3. Leesbaarheid. Het is belangrijk dat de content makkelijk te lezen en te delen is.
  4. Tools. Gebruik tools als Google Ads voor de zoekwoordenplanner en Google Search Console voor het prestatierapport.

Zoekwoorden

Het kiezen van relevante zoektermen en zoekwoorden vormt de basis van een succesvolle zoekmachine-optimalisatie. Er moet rekening worden gehouden met een aantal aspecten:

  1. Relevantie. Welk product/dienst wordt er aangeboden en hoe zoeken de (potentiële) klanten naar dit product/deze dienst?
  2. Volume. Wat is het maandelijks aantal zoekopdrachten op deze desbetreffende zoekwoorden?
  3. Concurrentie. Hoeveel concurrentie is er op deze zoekwoorden?

Er zijn short tail en long tail zoekwoorden. Een short tail zoekwoord is – zoals de naam al zegt – een kort zoekwoord met veel concurrentie. Een voorbeeld hiervan is ‘schoenen’. Een long tail zoekwoord is een lang zoekwoord met weinig concurrentie, bijvoorbeeld ‘witte schoenen met rode veters’. Op long tail zoekwoorden wordt minder vaak gezocht, maar het beschrijft wél de zoekintentie van de gebruiker. Hierdoor groeit de kans op een inschrijving of aankoop.

Wat heb ik geleerd van deze workshop?

Deze workshop heeft mij zeker veel geleerd over SEO. SEO is natuurlijk een mega groot begrip, maar ik denk dat ik de basis best wel begrijp. Zo snap ik nu wat SEO inhoudt en weet ik wat SERP is. SERP zag ik namelijk best vaak voorbij komen, maar ik had geen idee dat het voor de zoekresultaten-pagina stond. Daarnaast heb ik geleerd hoe een zoekmachine werkt en dat er gebruik wordt gemaakt van een crawler. Ook heb ik verschillende tips gekregen over het schrijven van content; hoe je ervoor zorgt dat je beter scoort op SEO gebied. Ook is het mij nu duidelijk geworden dat er short tail en long tail zoekwoorden bestaan, die verband hebben met de grootte van de concurrentie.