Google Analytics rapporten voor website optimalisatie
Dit artikel leek mij erg zinvol voor mijn leerdoel van Google Analytics. Het artikel is geschreven door Frank Kanters (juli 2021) In dit artikel wordt in gegaan op verschillende rapporten van Google Analytics die gebruikt kunnen worden bij het verbeteren van een website. De reden dat ik meer van Google Analytics wilde leren, is voornamelijk omdat ik graag websites maak. Vandaar dat ik ervoor heb gekozen om dit artikel te lezen; zodat ik kennis kan opdoen over hoe ik meer uit Google Analytics kan halen voor websites!
De rapporten in dit artikel zijn onderverdeeld in 3 categorieën: technologie, functionaliteit & gebruiksvriendelijkheid en conversie.
1. Technologie
Technologie is de basis die op elke website goed hoort te staan. Het is daarom belangrijk om in kaart te brengen wat nog niet goed werkt aan de website. Er zijn een aantal waardevolle rapporten die hiervoor gebruikt kunnen worden:
Browser & besturingssysteem
Met dit rapport wordt er een duidelijk overzicht verkregen van hoe de website op verschillende browsers en besturingssystemen presteert. Er kunnen verschillende demensies worden geselecteerd. Vervolgens kan je direct zien of er een bepaalde browser is die veel sessies krijgt, maar niet goed presteert op bijvoorbeeld conversies en gedrag. Dit kan een indicatie zijn dat er iets fout gaat op de website met betrekking tot de browser.
Apparaat
Dit rapport geeft een overzicht van welke apparaatcategorieën op welke manier presteren. Wanneer een website meer desktop dan mobiele bezoekers heeft, kun je de website optimaliseren op basis van desktop.
2. Functionaliteit & gebruiksvriendelijkheid
Als de technologie van de website goed werkt, is het verstandig om te kijken naar de functionaliteit & gebruiksvriendelijkheid.
Sitesnelheid
De sitesnelheid is een steeds belangrijker begrip aan het worden voor een website. Bij het ranken van websites kijkt Google hier namelijk ook naar. De sitesnelheid wordt vaak weergegeven in combinatie met paginaweergaven. Het is dan ook interessant om te bekijken welke pagina’s veel weergaven krijgen, maar minder goed scoren op het gebied van sitesnelheid. Deze pagina’s zouden geoptimaliseerd moeten worden.
Uitstappagina’s
Een uitstappagina is een pagina waarbij een bezoeker ‘uitstapt’. In veel gevallen is dit na een conversie of blog bijvoorbeeld. In combinatie met paginaweergaven kun je dus zien op welke pagina de meeste mensen de website verlaten. Als dit op een pagina is waarbij je de bezoeker liever behoudt, is het zeker nodig om de pagina te verbeteren.
Landingspagina’s
Een landingspagina is juist een pagina waarbij een bezoeker binnenkomt. Er zijn categorieën als acquisitie, conversies en gedrag beschikbaar. Als er pagina’s zijn waarbij er hoge verwachtingen zijn, maar die tegenvallen op één van de categorieën, dan is het een pijnpunt. De bezoekers komen vaak met een andere reden binnen dan eigenlijk is bedoeld. Het is dan belangrijk om overtuiging toe te voegen, USP’s te benadrukken en bezoekers te verleiden.
3. Conversies
De laatste stap is om te kijken naar conversies.
Zoekopdrachten
Dit rapport geeft inzicht in de zoektermen die bezoekers gebruiken via de zoekfunctie van de website zelf. Zo kun je achterhalen of bezoekers specifiek op zoek zijn naar een product/dienst wat nog niet wordt aangeboden. Daarnaast kun je vergelijken hoeveel bezoekers de zoekfunctie gebruiken en hoeveel niet. Als maar zeer weinig bezoekers de zoekfunctie gebruiken, maar wél heel goed scoren op conversiepercentage, dan is de zoekfunctie wellicht niet goed zichtbaar.
Omgekeerd doelpad
Dit rapport geeft een overzicht in welke pagina’s een grote rol spelen bij de conversiedoelen. Gebruiken veel bezoekers een onverwacht pad naar een conversie? Dan kan deze pagina nog verbeterd worden.
Wat heb ik geleerd van dit artikel?
Dit artikel heeft mij veel waardevolle kennis gebracht op het gebied van Google Analytics. Bij veel rapporten had ik niet gedacht dat het bruikbaar zou kunnen zijn bij het optimaliseren van een website, zoals de zoekfunctie. Ik zal de tips goed in mijn achterhoofd houden, want die zal ik nog veel kunnen gebruiken in de toekomst.